Resepi dan cara membuat kek pisang

Resepi dan cara membuat kek pisang. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek pisang dan cara memasak kek pisang sehingga siap untuk dimakan. Anda boleh rujuk resepi dan cara membuat kek pisang disini.

Bahan-bahan :

3- 4 biji pisang emas (saiz sederhana)- dilenyek2
1 cawan gula pasir
3/4 cawan minyak masak
3 - 4 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum diayak
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit baking powder
Secubit garam (Kalau suka)

Cara membuat :

1. Panaskan oven ke suhu 180 darjah Celcius api atas bawah.
2. Sediakan loyang & sapukan margerin serta alaskan kertas minyak kalau suka
3. Pukul gula, telur, minyak dalam mangkuk hingga kembang & sebati
4. Masukkan tepung(+baking powder) dan kacau rata dengan senduk.
5. Masukkan pisang, esen vanilla (+garam) . Gaul sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam oven selama 40 - 45 minit atau hingga kek bertukar keperangan.
7. Cucuk tengah kek dengan lidi sate untuk mengetahui samada kek dah masak dengan sempurna ataupun tidak.

Resepi dan cara membuat kek pisang

Dah siap. Resepi dan cara membuat kek pisang. Sekarang tiba masanya untuk kita makan :)

Source and citation:
http://kesumaangsana.blogspot.com/2014/03/resepi-kek-pisang-kek-batik-yang-simple.html

Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis
Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi
Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak
Resepi dan cara membuat kek coklat
Resepi dan cara membuat cup cake

Easy banana cake

Ingredients

Serves: 10 

  • 125g butter
  • 150g caster sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 egg, beaten
  • 2 very ripe bananas, mashed
  • 190g self raising flour
  • 60ml milk

Method

Prep:10min  ›  Cook:35min  ›  Ready in:45min 

  1. Grease and line a 2lb loaf tin. Melt butter, sugar and vanilla in a saucepan over a medium heat.
  2. Remove from heat and add the mashed bananas, mix well.
  3. Add the egg, mix well.
  4. Stir in the flour and the milk.
  5. Pour into the prepared tin, sprinkle with a tablespoon of demerara sugar to give a crunch topping if liked.
  6. Bake at 170 C / Fan 150 C / Gas 3 for 35 minutes, or until a skewer comes out clean. Leave to cool and enjoy!

No comments:

Post a Comment