Resepi dan cara membuat kek pisang

Resepi dan cara membuat kek pisang. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek pisang dan cara memasak kek pisang sehingga siap untuk dimakan. Anda boleh rujuk resepi dan cara membuat kek pisang disini.

Bahan-bahan :

3- 4 biji pisang emas (saiz sederhana)- dilenyek2
1 cawan gula pasir
3/4 cawan minyak masak
3 - 4 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum diayak
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit baking powder
Secubit garam (Kalau suka)

Cara membuat :

1. Panaskan oven ke suhu 180 darjah Celcius api atas bawah.
2. Sediakan loyang & sapukan margerin serta alaskan kertas minyak kalau suka
3. Pukul gula, telur, minyak dalam mangkuk hingga kembang & sebati
4. Masukkan tepung(+baking powder) dan kacau rata dengan senduk.
5. Masukkan pisang, esen vanilla (+garam) . Gaul sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam oven selama 40 - 45 minit atau hingga kek bertukar keperangan.
7. Cucuk tengah kek dengan lidi sate untuk mengetahui samada kek dah masak dengan sempurna ataupun tidak.

Resepi dan cara membuat kek pisang

Dah siap. Resepi dan cara membuat kek pisang. Sekarang tiba masanya untuk kita makan :)

Source and citation:
http://kesumaangsana.blogspot.com/2014/03/resepi-kek-pisang-kek-batik-yang-simple.html

Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis
Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi
Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak
Resepi dan cara membuat kek coklat
Resepi dan cara membuat cup cake

Best Ever Banana Cake With Cream Cheese Frosting

Directions:

1
Preheat oven to 275°.
2
Grease and flour a 9 x 13 pan.
3
In a small bowl, mix mashed banana with the lemon juice; set aside.
4
In a medium bowl, mix flour, baking soda and salt; set aside.
5
In a large bowl, cream 3/4 cup butter and 2 1/8 cups sugar until light and fluffy.
6
Beat in eggs, one at a time, then stir in 2 tsp vanilla.
7
Beat in the flour mixture alternately with the buttermilk.
8
Stir in banana mixture.
9
Pour batter into prepared pan and bake in preheated oven for one hour or until toothpick inserted in center comes out clean.
10
Remove from oven and place directly into the freezer for 45 minutes. This will make the cake very moist.
11
For the frosting, cream the butter and cream cheese until smooth.
12
Beat in 1 teaspoon vanilla.
13
Add icing sugar and beat on low speed until combined, then on high speed until frosting is smooth.
14
Spread on cooled cake.
15
Sprinkle chopped walnuts over top of the frosting, if desired.

No comments:

Post a Comment