Resepi dan cara membuat kek pisang

Resepi dan cara membuat kek pisang. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek pisang dan cara memasak kek pisang sehingga siap untuk dimakan. Anda boleh rujuk resepi dan cara membuat kek pisang disini.

Bahan-bahan :

3- 4 biji pisang emas (saiz sederhana)- dilenyek2
1 cawan gula pasir
3/4 cawan minyak masak
3 - 4 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum diayak
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit baking powder
Secubit garam (Kalau suka)

Cara membuat :

1. Panaskan oven ke suhu 180 darjah Celcius api atas bawah.
2. Sediakan loyang & sapukan margerin serta alaskan kertas minyak kalau suka
3. Pukul gula, telur, minyak dalam mangkuk hingga kembang & sebati
4. Masukkan tepung(+baking powder) dan kacau rata dengan senduk.
5. Masukkan pisang, esen vanilla (+garam) . Gaul sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam oven selama 40 - 45 minit atau hingga kek bertukar keperangan.
7. Cucuk tengah kek dengan lidi sate untuk mengetahui samada kek dah masak dengan sempurna ataupun tidak.

Resepi dan cara membuat kek pisang

Dah siap. Resepi dan cara membuat kek pisang. Sekarang tiba masanya untuk kita makan :)

Source and citation:
http://kesumaangsana.blogspot.com/2014/03/resepi-kek-pisang-kek-batik-yang-simple.html

Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis
Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi
Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak
Resepi dan cara membuat kek coklat
Resepi dan cara membuat cup cake

Moist banana cake

Ingredients

  • 2 ripe bananas (overipe is best)
  • 170g caster sugar
  • 170g self raising flour
  • 170g soft margarine
  • 3 eggs
  • Fewdrops vanilla essence

Method

    1. Use a food processor Pre heat oven to 160C / gas mark 3
    2. Add all ingredients and blend until well mixed
    3. Pour into lined loaf tin
    4. Bake for 1 hour
    5. Cool and enjoy
    6. If you are a nut lover, once ingredients are blended add 60g chopped walnuts and blend in to the mixture

No comments:

Post a Comment